Rakastan havuja ja haluan lisätä niitä pihassani joka vuosi. Havut ovat kauniita niin kesällä, kuin talvellakin ja täytyy sanoa, että talvinen piha ilman havuja näyttäisi varmaan aika ankealta. MInusta havut antavaat upean taustan myös monille muille pihan kasveille esim. perennoille, ruusuille ja kesäkukille.

TUIJAT  viihtyvät puolivarjoisilla ja varjoisilla kasvupaikoilla ja kosteahkossa kasvualustassa. Ensimmäisinä kasvuvuosina kannattaa tuijat suojata kevään auringolta. Itse olen käyttänyt vihreää havujen suojaukseen tarkoitettua verkkoa, joka on osoittautunut hyväksi. Ilma pääsee verkosta läpi ja tumma väri suojaa auringon liialliselta paahteelta. Liiat lumet tapaan myös käydä varistelemassa oksilta ja olen huomannut, että varsinkin tykkylumi on todella paha ja saattaa katkoa oksia.

Tapaan leikata kartiotuija Brabanttia keväällä ja tarvittaessa myöhään syksyllä. Näin se pysyy tuuheana ja kauniina. Hyvä muistisääntö on leikkuu kahden ämmän välissä eli marras- ja maaliskuun välissä. Muut tuijalajit eivät paljon leikkaamista kaipaa, mutta nipsin kyllä niidenkin oksankärkiä tarvittaessa.

Tuijat vas. Timanttituija Smaragd luonnostaan hyvin tiheäkasvuinen ja Kartiotuija Brabant, jota leikkaan säännöllisesti jotta se ei jää harvaksi.

Jalokärhöt sopivat hyvin havujen kanssa.

 

 

Pallotuija Woodwardii on vanha lajike.

Sama edelleen

Pallotuija Little Champion on nimensä arvoinen, todella tiheäkasvuinen kaunotar.

 

Pallotuija Danicat havukäytävän varrella.

 Danicat Sulkaneilikoiden kera.

Kääpiöpalsamipihta Abies balsamea Nana sopii pieneenkin pihaan. Se on todella hidaskasvuinen. Sen muoto on lähinnä litteänpyöreä ja se on hyvin tiheäoksainen. Kasvupaikaksi sopii aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Väri on kauniin sinivihreä. Pihta on viihtynyt hyvin havuryhmässämme ja se on värinsä ansiosta minusta todella kaunis. Hankin varmaan lisää tätä havua tulevaisuudessa.

Pensassembra Pinus pumila Glauca. Neulaset ovat sinertävät ja havu on hyvin kestävä. Ollut pihassamme jo useamman vuoden.