Omenapuuta kannattaa jo ostaessa tarkastella ja valita mahdollisimman hyvä yksilö, jossa oksat kasvavat mahdollisimman tasapainoisesti runkon eri puolilla ja lähtevät myöskin tasaisesti rungosta korkeussuunnassa.
Omenapuun kasvua kannattaa ohjata leikkauksilla oikeaan suuntaan heti  nuorena. Tällöin välttyy esim puun oksien repeilyltä ja saa pidettyä latvuksen ilmavana ja koko puun kasvun tasapainoisena ja kauniina.
Tapaan keväällä ennen omenapuun leikkausta tutkia ensin tarkoin mitä pitää leikata ja miksi.
Lähden liikkelle yleensä repeilleistä, kuivuneista tai liian jyrkässä oksankulmassa olevista oksista, sekä vesiversoista. Poistan myös toisiaan hankaavat, sekä Y- kulmassa olevat oksat.
Nuoresta puusta kannattaa heti alkuunsa poistaa kilpalatva, joka on yleensä liian jyrkässä kulmassa runkoon nähden ja siksi repeytyy herkästi. Latvaversoa typistetään kolmasosa verson pituudesta ja sivuversoja noin puolet .
Tässä vaiheessa kannatta poistaa myös heikot ja teräväkulmaiset oksat kokonaan. Aikaisessa vaiheessa puun kasvua vääränlaisen oksan poisto rasittaa puuta vähän ja oksankaulus paranee ja kylestyy nopeasti mitä pienenpi poistetun oksan halkaisija on.
Lähes vaakasuorassa olevat oksat runkoon nähden takaavat hyvän ja tasapainoisen kasvun. Nuoria, taipuisia oksia kannattaakin taivuttaa keväällä oikeaan kasvukulmaan ripustamalla esim. jonkin sopivan painon oksaan.
Säännöllinen leikkaus keväällä ( maalis- huhtikuulla ) kannattaa, sillä silloin saa nauttia omenapuustaan ja sen tuottamasta sadosta mahdollisimman kauan.
Karvaana kokemuksena muistissa on oman omenapuuni ison oksan repeytyminen valtavan omenasadon seurauksena. Suuren oksan repeytyminen vioitti pahasti puun runkoa ja seurauksena oli puun osittainen kuivuminen ja toispuoleinen kasvu. Loppulta jouduimme luopumaan puusta kokonaan. Oikeanlaisella puun kasvun ohjailulla leikkauksin, olisi ehkä tältä tuholta vältytty. Tietoa olisi kyllä ollut, mutta toteutus puuttui.